Information om mina behandlingar

"-Hos mig finns även medicinskt inriktade behandling såsom hyperhidros, bruxism (inj. i massettmuskulaturen för att minska spänningar i käke och tandgnissling) samt spänningshuvudvärk."
- Sandra

Information

 Fillers, Profhilo, Botox, PRP+PRF samt Trådlyft.


Vid ditt besök

Innan varje behandling kommer du att fylla i en hälsodeklaration, både för din och min säkerhet. Säg till om du är nålrädd eller har lätt för att få blodtrycksfall.


Botox

När du inte ska göra en botoxbehandling

- Du ska inte ha något hudutslag eller finnar på den plats du vill behandla med Botox.
- Du ska inte ha någon sjukdomskänsla i kroppen. T.ex. feber, inflammation eller snuva.
- Du ska inte ha någon pågående herpesinfektion i varken kroppen eller injektionsområdet.
- Du ska inte vara gravid eller amma.
- Du får inte vara under 18 år.

- Tänk på att du dessutom enklare kan få blåmärken av behandlingen om du ätit värktabletter som är antiinflammatoriska såsom Treo, Ipren, naproxen, magnecyl, voltaren eller diklofenak etc. (undantaget är om din läkare ordinerat detta). Vi rekommenderar då att du använder det receptfria läkemedlet Hirudoid kräm för att påskynda upplösning och tillbakagång av eventuella blåmärken. Panodil och alvedon rekommenderas istället.

Efter din behandling

- Botoxbehandling sker med en tunn vass nål vilket gör att återhämtningstiden bli kort. Du kan återgå till arbete och leva som vanligt efter behandlingen.

- En övergående svullnad, rodnad, ömhet samt lite kliande känsla eller blåmärke kring injektionsstället kan uppstå efter behandlingen. Den avtar vanligtvis inom några dagar. Detta gäller för både rynkbehandlingar med botox och fillers.

- Undvik att massera, klia eller trycka på det behandlade området i ansiktet i minst 4 timmar efter behandling.

- Du ska inte utföra någon peeling, massage eller liknande behandling på injektionsområdet under samma dag som behandlingen.
- Du bör undvika att träna eller utsätta dig för högintensiv ansträngning inom 24 timmar efter behandlingen.

- Du ska inte bada bastu eller sola inom 24 timmar efter behandlingen eller utsätta dig själv för starkt solljus under en längre period samma dag som du fått behandling.
- Du ska undvika att applicera smink på injektionsområdet inom 24 timmar efter din behandling.

- Undvik alkohol närmsta timmarna.
- Undvik rökning och snusning minst 4 timmar efter behandlingen.

Vad kan du förvänta dig av botox?

Behandlingsresultatet från botox blir synligt från tre till fyra dagar efter behandlingen. Full effekt ses först efter ca 14 dagar. Om man vill göra en touch-up skall detta göras efter ca 2 veckor men senast inom 3 veckor, du ansvarar själv för att boka denna tid.

Resultatet varar i genomsnitt mellan tre till fem månader. Många väljer därför att upprepa rynkbehandlingen var fjärde månad. Upprepad behandling görs tidigast efter tre månader.

En vanlig myt är att hud faller ihop eller blir mer rynkig om man slutar med behandlingen eller gör ett uppehåll. Det är inte sant.

Ett uppehåll från behandlingen innebär enbart att din hy fortsätter att åldras i den takt den gjorde innan behandlingen påbörjades.
Nästa behandling med botox kan göras tidigast efter 3 månader.


Fillers och Profhilo

När du inte ska göra en fillers- eller profhilobehandling

- Du ska inte ha något hudutslag eller finnar på den plats du vill behandla med fillers.
- Du ska inte ha någon feber, inflammation eller sjukdomskänsla i kroppen.
- Du ska inte ha någon pågående herpesinfektion i varken kroppen eller injektionsområdet.

- Du skall inte vara allergisk mot getingstick (stark allergisk reaktion med sjukhusvård)
- Du ska inte vara gravid eller amma.
- Du får inte vara under 18 år.

- Jag utför inga behandlingar om du tidigare haft onormal reaktion i samband med fillers eller botoxbehandling.

- Behandling med Roaccutan mot acne inom de senaste 6 månaderna.

- Tänk på att du dessutom enklare kan få blåmärken av behandlingen om du ätit värktabletter som är antiinflammatoriska såsom Ipren, Treo, naproxen, magnecyl, voltaren eller diklofenak etc. (undantaget är om din läkare ordinerat detta). Vi rekommenderar då att du använder det receptfria läkemedlet Hirudoid kräm för att påskynda upplösning och tillbakagång av eventuella blåmärken. Panodil och alvedon rekommenderas istället.


Efter din behandling

- Undvik att massera, klia eller trycka på det behandlade området i ansiktet i minst 4 timmar efter behandling.

- Du ska inte utföra någon peeling, massage eller liknande behandling på injektionsområdet under samma dag som behandlingen.

- Du bör undvika att träna eller utsätta dig för högintensiv ansträngning inom 48 timmar efter behandlingen.

- Du ska inte bada bastu inom 48 timmar efter behandlingen.
- Du skall inte utsätta dig för starkt solljus/ solarium inom 48 timmar efter behandlingen.
- Du ska undvika att applicera smink på injektionsområdet inom 24 timmar.

- Undvik alkohol närmsta 24 timmarna.
- Undvik rökning och snusning minst 4 timmar efter behandlingen.

- Det är rekommenderat att sova med huvudet högt samt undvika att sova på behandlingsområdet några dagar efter behandlingstillfället. Under de första 48 timmarna efter din behandling skall du undvika att utsätta behandlingsområdet för tryck.


Vad kan du förvänta dig av fillers?

Fillers består av hyaluronsyra som även finns naturligt i kroppen och som binder vätska som håller vävnaden smidig och utfylld. I kroppen finns enzymer som bryter ned hyaluronsyra och när man behandlar med fillers kommer resultatet därför inte att vara permanent eftersom det sakta bryts ned i huden.

Då resultat med fillers är icke permanent medför det minskade risker för komplikationer. Det går att reversera resultatet med enzymet hyaluronidase (hyalase) som bryter ned fillern på 24 timmar om man blir missnöjd med resultatet eller om komplikationer uppstår.

Varaktigheten efter en behandling med fillers kan variera på grund av behandlingsområde, val av produkt samt individuella faktorer men kan hålla upp till 6-18 månader. Upprepad behandling görs tidigast efter 3 månader.

En övergående svullnad, rodnad, ömhet eller blåmärke kring injektionsstället kan uppstå efter behandlingen. Den avtar vanligtvis inom några dagar. Slutresultatet av behandlingen ser man först 2-4 veckor efter ingreppet, detta beroende på vilken behandling man gjort. Resultatet kommer omedelbart efter behandlingen och återhämtningen är snabb.


Vad kan du förvänta dig av profhilo?

Profhilo är en hyaluronsyrabehandling som återställer fuktbalansen i huden samtidigt som den motverkar slapphet och åldrande. Profhilo stimulerar hudens egna produktion av hyaluronsyra vilket kickar igång produktionen av kollagen och elastin, Profhilo stimulerar ända ner i stamcellsnivå och har hudförbättrande egenskaper, återfuktar och bygger upp huden inifrån. Detta ger dig en spänstigare hud med mer lyster och glow.

Profhilo räknas inte som filler eller skinbooster utan tillhör istället kategorin bioremodellering, vilket innebär att dina egna tillväxtfaktorer i huden stimuleras och ökar i antal. Eftersom Profhilo är en stabiliserad produkt finns den kvar i huden i ungefär 28 dagar. Under tiden aktiveras fyra olika typer av kollagen och elastin genom långsam frisättning av HA.

Behandlingen går utmärkt att kombinera med filler och botox.

Behandlingen utförs enligt en speciellt utvecklad teknik för att få optimal spridning och effekt. Materialet injiceras på 10 punkter i ansiktet och sprids sedan under huden.

Det är vanligt att de flesta upplever ett direkt resultat av Profhilo. Det slutliga resultatet syns dock först cirka fyra veckor efter den första behandlingen. För bästa resultat rekommenderas två doser med 4 veckors mellanrum, därefter ytterligare en dos efter 6 månader för att bibehålla effekten.

På varje injicerad punkt i ansiktet blir det som en liten myggbettsliknande upphöjning av huden. De är snabbt övergående och minimeras radikalt på någon timme.


PRP/PRF

När PRP eller PRF injiceras i huden eller håret stimuleras cellerna i området till att producera nya, friska celler samt aktivera läkning och föryngring. Eftersom PRP är plasma som utvinns från ditt eget blod är risken för allergiska reaktioner minimal och du slipper att ha icke-biologiska ämnen i din kropp. En PRP / PRF behandling är en 100% naturlig behandling, ett bra alternativ för dig som vill göra en så naturlig behandling som möjligt med bra resultat utan främmande ämnen. Ett bra val för dig har allergiska problem och inte gillar att behandlas med kemiska substanser.

Vad är PRF/ PRP?

PRF, som är en förkortning för Platelet-Rich Fibrin, är en som en utvecklad form av PRP. Den innehåller en högre koncentration av fibrin jämfört med PRP, vilket medför en mer långvarig frisättning av tillväxtfaktorer. På så vis gynnar PRF behandling en mer långsiktigt hållbar kollagenproduktion.

Fibrinet i PRF bygger ett tredimensionellt nät ungefär som en byggnadsställning under din hud. Aktiverade blodplättar och stamceller fastnar i fibrinnätverket och utsöndras långsam i upp till 12 dagar jämfört med PRP där det sker under några timmar. PRF omvandlas snabbt till gel som fungerar som en filler. PRF bygger volym och håller som syntetiska filler efter upprepad behandling.

PRP är en bioföryngrande cellteknik som genom tillväxtfaktorer i våra blodplättar stimulerar hudens cellföryngring och produktion av elastin och kollagen fibrer. PRP-behandling är särskilt användbar efter hårtransplantationer, vid olika former av håravfall och för att behandla tunnhårighet. PRP-behandling passar utmärkt för den som söker ett naturligt alternativ att förbättra hudkvaliteten och stimulera kollagenproduktionen i huden. Eftersom PRF kan ge en naturlig volymökning, är behandlingen särskilt lämpad för att behandla läppar och mörka ringar under ögonen.


Behandlingsområden med PRF och PRP?

- Hår
- Tear through, mörkhet under ögonen
- Pigmentsförändringar (hyperpigmentering)
- Ojämn hudton
- Hudföryngring
- Acneärr, andra ärr
- Rynkor eller fina linjer
- Slapp hud
- Bristningar
- Rosacea


Fördelarna med plasmabehandling (PRP+PRF)

- Naturlig och låg risk för reaktioner
En av de mest framträdande fördelarna med PRP är dess naturliga ursprung. Eftersom behandlingen utnyttjar patientens eget blod finns ingen risk för allergiska reaktioner eller avstötning eller allergi.

- Hudföryngring
Behandlingen förbättrar hudens textur och ger en ökad lyster, slätare hud, samtidigt som det minskar fina linjer och rynkor genom att stimulera kollagenproduktionen.

- Minimal återhämtningstid
PRP-behandling är en skonsam metod som är minimalt invasiv.

Behandlingen ger slätare hud och har en mycket bra hållbarhet (längre än fillers då plasmabehandling kan hålla upp till 18 månader). Man får jämnare hudton med jämnare pigmentering samt reducering av acneärr.


Hur utför man en PRF/PRP behandling?

Blodprov tas som vid en vanlig provtagning, sedan läggs provrören i en centrifug som separerar de röda blodplättarna från den näringsrika plasman som innehåller trombocyter och stamceller, vilket stimulerar tillväxt. Plasman samlas upp och injiceras med mesonålar på önskat område.

Själva behandlingen tar ungefär 30-40 minuter och i vissa fall upp till 60 minuter. Generellt gör behandlingen inte ont.


När ska du inte göra en PRF eller PRP-behandling?

- Blodsjukdomar (ex hepatit, HIV), inklusive blödarsjuka och trombocytopeni.
- Thyroideasjudomar.
- Användning av blodförtunnande medel.
- Akuta eller kroniska infektioner.
- Aktiv cancer under behandling, särskilt hudcancer i behandlingsområdet.
- Du får inte vara graviditet eller amning.
- Du skall vara 18 år eller äldre.
- Kroniska hudsjukdomar vid behandlingsområdet.
- Kelloidbildningar.


Innan behandling

- Öka vätskeintaget under det senaste dygnet.
- Undvik alkohol samt rökning i 24 rimmar innan behandlingen.
- Undvik smärtstillande medel som påverkar blodplättarna, exempelvis Albyl, Magnecyl, Ibuprofen och Voltaren. Paracetamol är dock acceptabelt.

- Undvik omega3 ca 3 dagar innan behandlingen. Det beror på att omega-3 kan fungera blodförtunnande vilket gör att risken för blåmärken under behandlingen ökar.
- Behandlingsområdet skall vara friskt, inga tecken på inflammation eller infektion.
- Inför behandling med PRP / PRF i hårbotten bör du duscha samma dag innan behandlingen.
- Undvik injektionsbehandlingar i området 1 vecka innan och en vecka efter din behandling.


Efter behandling

- Avstå från intensiv fysisk aktivitet i 24 timmar.
- Undvik antiinflammatoriska läkemedel som kan minska effektiviteten av PRP-behandlingen, såsom Ibuprofen, Magnecyl, Voltaren, etc.

- Avstå från bastubad och jacuzzi i 24 timmar samt avvakta med att duscha till dagen efter din behandling.
- Använd skonsam hår- och hudvård på behandlingsområdet.
- Undvik alkoholkonsumtion och rökning kommande 24 timmar.

- Upprätthåll god hydrering, drick mycket vatten.

- Du skall undvika att ta på eller röra det behandlade området samma dag som behandlingen. Det beror på att det finns en infektionsrisk då injektionshålen ej läkt ännu.
- Du bör undvika direkt solljus ca. 2 veckor efter behandlingen och du bör även använda en solskyddsfaktor med minst 30 SPF

- Undvik att färga håret efter en plasmabehandling i hårbotten i minst 2 veckor.
- Undvik att ha hjälm på dig samma dag.

- Biverkningar som kan uppstå efter en behandling är rodnad, svullnad och irritation i form av små röda märken vid behandlingsområdet.

- Du kan uppleva rodnad och ömhet i huden dagarna efter behandling. Därefter börjar huden att flagna eftersom cellförnyelsen är påskyndad och sker snabbare än normalt. Smörj gärna in huden med fuktkräm och avstå från skrubb och peeling under en vecka.

- Om du inte följer råden efter PRP / PRF behandling finns risk för infektion i området. Detta förlänger läkeprocessen och kan ta lång tid att åtgärda. Dessutom finns en risk att behandlingens resultat försämras.

- Undvik injektionebehandlingar i områden 1 vecka innan och en vecka efter din behandling.

Hur ofta ska man göra PRP/PRF- behandling?

Man rekommenderar att göra PRP/ PRF- behandlingen 3 gånger, med 1 månads mellanrum. Om man gör PRP/ PRF- behandling på hår rekommenderas 5-6 behandlingar då hår kräver en längre behandlingskur och effekten av PRP/ PRF är olika hos olika personer vid varje behandling.

Behandlingen har i många fall visat goda resultat. Det är viktigt att komma ihåg att varje individs biologiska förutsättningar på behandlingen är unik och varierar från person till person. Det är därför svårt att garantera ett specifikt resultat.


Trådlyft

Trådlyft har snabbt blivit en ledande metod bland hudföryngrande behandlingar.

Ett trådlyft är ett icke-kirurgiskt alternativ för ansiktslyft. Det är en vetenskapligt beprövad behandlingsmetod som används för att lyfta, strama till samt öka hudens elasticitet.

Vid trådlyft används biologiskt nedbrytbara PDO- eller monotrådar, som sedan lång tid tillbaka använts vid kirurgi och är helt ofarliga för kroppen. Det finns extra tunna trådar som används under ögonen där huden är mycket tunn och där åldrandet tidigt ger avtryck. Därefter finns det tjockare trådar för områden som är i behov av extra stöd, lyft och drag. De olika trådarna kan kombineras vid en behandling. När trådarna långsamt bryts ner och sedan långsamt försvinner så bildas en kraftfull stimulering i huden som bygger upp nytt kollagen och elastin och som skapar en huduppstramning, hudföryngring och ett lyft i huden.

När ser man resultat och hur länge håller det?

Omedelbart efter behandlingen märks ett tydligt lyft, men maximal effekt av behandlingen ses först efter 3 månader. PDO trådarna bryts ned långsamt i kroppen under 6-12 månader. Man skulle kunna säga att behandlingen ger permanenta hudförbättringar, men då vi åldras försvinner även dessa. Därför brukar vi beskriva att hållbarheten i genomsnitt är 12–24 månader eller längre, detta beroende på trådval, antal trådar, ålder, livsstil och hudtyp. Rökning och överdriven solning försämrar hudkvaliteten och därmed hållbarheten. Regelbundna "touch up's" för att bibehålla den föryngrade effekten längre rekommenderas.

Med hjälp av ett trådlyft kan man antingen lyfta hela ansiktet eller enbart specifika områden, exempelvis panna, ögonbrynslyft, haklyft, halslyft eller huden runt munnen eller under hakan. Trådlyft hjälper även vid så kallade hamsterpåsar, alltså vecket många får mellan munnen och hakan. Trådlyft för ögonbryn är ett enkelt ingrepp som kan ge ett slående resultat.

Fördelar med Trådlyft:

- Säker Behandling som är både billigare och mindre invasiv än kirurgiska ingrepp.
- Kort behandlingstid.
- Tydligt resultat.
- Det blir inga ärr.
- Omedelbart en lyftande effekt.
- Förbättrar hudens kvalité.
- Hudföryngrande effekt pga stimulering av kollagen och elastin.
- Ökar hudens naturliga kollagentillväxt


Nackdelar med trådlyft

- Effekten är inte permanent.
- Ett kirurgiskt ingrepp kan ge en större effekt än ett trådlyft.


Ansiktslyft eller trådlyft och för vem?

Ett trådlyft kan beskrivas som en skonsammare variant av ett traditionellt ansiktslyft. Skillnaden är att vid ett trådlyft slipper man skära i huden och därmed är återhämtningstiden betydligt kortare än vid ett vanligt ansiktslyft. Man slipper dessutom de ärr som en operation vanligtvis medför. Det går däremot inte att jämföra resultaten mellan de två olika ingreppen. Även om båda används för att minska löst hängande hud så kan ett trådlyft inte avlägsna och strama upp större mängder hud. Därför lämpar sig inte trådlyft för den som har kraftiga ålderstecken och mycket överskottshud.

Trådlyft lämpar sig både för män och kvinnor som har en ålder mellan 25-70 år. Därför kan man säga att den här metoden passar alla som upplever tecken på åldrande eller förslappning av huden.

Gör behandlingen ont?

Vissa trådar känns mindre än andra, vi använder lokalbedövning för att minska smärtan då vi sätter småtrådar för hudförbättring.

Hur ont det gör under själva behandlingen beror mycket på hur stor nål man använder för att föra in trådarna i huden. Nålens storlek beror i sin tur på vad det är för trådar som ska användas. Ofta känns det knappt något alls.

Hur lång tid tar en trådlyftsbehandling och hur går den till?

Mellan 30-120 minuter (beroende på de områdena som skall behandlas).

Trådlyft brukar ofta kallas för "lunchtime facelift", alltså ett ansiktslyft som görs på lunchen. Att man säger så beror på att själva ingreppet är enkelt, går fort och sällan kräver mer bedövning än lokalbedövande salva. Du kan alltså i princip boka en tid på lunchen och sedan gå tillbaka till jobbet direkt efteråt.


Vem får utföra trådlyft?

Trådlyft bör endast utföras av en legitimerad läkare, tandläkare eller sjuksköterska med specifik utbildning/ certifiering inom området.

Vad ska man tänka på inför och efter ett trådlyft?

- Resultaten innefattar slätare hud med en tydlig reducering av rynkor. Det är viktigt att du berättar om dina förväntningar för att du ska bli nöjd, detta också för att höra om dina önskningar/förväntningar är rimliga.

- Du ska vara frisk innan din behandling.
- Du får inte genomgå tandkirurgi samt undvika ansikts- och skönhetsbehandlingar de närmaste 3 veckorna efter behandlingen.
- Du måste avstå från ansträngande fysiska aktivitet närmsta dagarna efter din behandling, gärna 1 vecka.

- Undvik att sola i 2 veckor.
- Du får inte ha några sår på de områden som ska behandlas.
- Du kan få enstaka blåmärke och svullnad efter behandlingen.
- Trådlyft utförs inte på gravida, ammande eller personer <18 år.
- Försök sova på rygg de första 3 veckorna.


Efter din behandling

Återhämtningstiden efter ett trådlyft beror på hur omfattande ingreppet har varit. Vid ett minilyft kan man oftast gå tillbaka till sina vardagliga sysslor direkt efteråt. Generellt sätt är det 2-3 dagars återhämtningstid som gäller. Det är vanligt med lättare inflammation, svullnad och blåmärken kring det behandlade området som varar upp till 1 vecka efter avslutad behandling. I övrigt krävs ingen tid för tillfrisknande efter ett trådlyft, om du inte är öm eller har blåmärken och vill ta det extra lugnt på grund av det. Behöver man så kan man ta Paracetamol för eventuella obehag.

Det finns en viss risk för infektioner i samband med trådlyft, men den risken är mycket liten och ingreppet utförs med steril utrustning. Efter ca 3-4 veckor är trådarna helt inläkta och följer mimiken naturligt. Under den tiden kan man känna lite drag i huden där tråden sitter.

Trådlyft, Botox eller fillers?

Trådlyft kan vara ett bra alternativ till fillers eller Botox för den som vill strama upp huden och minska rynkor. Vid fillers använder man oftast injektioner med hyaluronsyra (till exempel Restylane, Revolax eller Juvéderm) för att skapa volym. Botox är ett läkemedel som sprutas in i huden för att skapa en muskelavslappnande effekt som minskar rynkor. Med fillers kan man förstora exempelvis läppar vilket inte går att uppnå med trådlyft eller botox.Har du några frågor är du välkommen att kontakta mig!

Sandra D. Gustafsson
Estetiska Kliniken by Sandra


Registrerad vårdgivare

Estetiska Kliniken by Sandra är registrerad som vårdgivare hos inspektionen för vård och omsorg (IVO).

IVO ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal och socialtjänst. IVO bedriver tillståndsprövning av privata omsorgsverksamheter och omsorgsverksamheter. Myndigheten ansvarar också för viss tillståndsprövning.


Lag och ordning

Lag om legitimation vid utövande av injektionsbehandlingar.

I juli 2021 trädde en ny lag i kraft för alla estetiska kliniker där endast läkare, tandläkare och sjuksköterskor får utföra estetiska injektionsbehandlingar. Detta avser exempelvis behandlingar som Profhilo, Fillers, muskelavslappnande läkemedel (botox) och trådlyft.

 

Patientförsäkring

För mig som behandlare är det viktigt att erbjuda rätt skydd till mina patienter och kunder. Alla mina patienter är därför fullt patientskadeförsäkrade via Folksam. Att erbjuda bästa möjliga patientsäkerhet är för mig en självklarhet, och för dig som patient en trygghet.